• Dombi Soma

Reklámbevétel tervezés Google AdMob hirdetésekkel

Ha appot készítesz, adódik a kérdés hogy miért. Valószínüleg szeretnél vele pénzt keresni, hiszen a belefektett munkának (v. pénznek!) meg kell térülnie. Az egyik legegyszerűbb monetizálási módszer, ha hirdetéseket mutatsz az appodban.

Ennek egyik módja, hogy regisztrálsz a Google AdMob oldalán, és a Google által kiszolgált hirdetéseket jeleníted meg az appban. (Vannak más Ad Networkok is pl: Facebook Audience Network, de most az AdMobról lesz szó, az összes appomban ezt használom.)


Hirdetések


Az appon belüli hirdetésekre úgy gondolj, hogy bérbe adod az applikáció felületének egy részét hirdetőknek, ők pedig ezért cserébe fizetnek neked. Lényegében a felhasználóid figyelme az amit eladsz. Kicsit kevésbé figyelnek rád, cserébe kapsz pénzt, ez a trade-off.


Formátumok


A Google-nél négy reklám forma elérhető: Banner (szalaghirdetés), Interstitial (közbeiktatott hirdetés), Rewarded Video (jutalmazott videó) és Native Ads (natív hirdetés).A banner hirdetések a legszolidabbak, ezek csak a képernyő egy kis részén jelennek meg, cserébe nem is kapnak akkora figyelmet a felhasználótól, így az értékük is alacsony.


Az interstitial hirdetések a mindenki által jól ismer pop-up hirdetések, amik felugranak, kitakarják az egész képernyőt, és csak 5 másodperc után lehet becsukni őket. Eléggé zavaró tud lenni, de cserébe sokkal többet ér a hirdetőknek, és ezért neked is.


A rewarded videó formátumnal a user valamilyen virtuális valutát kap egy reklám videó megnézéséért cserébe. Rewareded video-t még egyik appomba se raktam, úgy vagyok vele, hogy ez inkább játékokba illik, de én azt nem fejlesztek.


Az utolsó formátum a legizgalmasabb szerintem. Még ezt sem használtam, de már nagyon várom hogy ki tudjam próbálni. A natív hirdetések lényege, hogy megkapod a hirdetés paramétereit (hirdetési kép URL-je, hirdetési szöveg, továbbirányítási URL), de te döntöd el, hogy a reklám hogy jelenjen meg. Jó példa erre, ahogy Instagram-on kinéznek a hirdetések. Látszólag ugyanolyan tartalom (poszt vagy story) mint a többi, csak egy kis label jelzi rajtuk, hogy Hirdetés. Natív hirdetésekkel ezt a hatást tudod elérni.

CPM


Hogy mennyit fizet a reklámokért a Google, azt a CPM (Cost-per-mile) érték mondja meg, ami az 1000 megtekintésért járó összeg. Magyarul, mennyit utal neked a Google, ha a reklámjukat 1000-szer látják a felhasználók az appodban.


Ez a CPM érték országonként eltér. 3 Tier-be sorolja az országokat a Google hirdetés szempontból. A Tier 1 a legjobban teljesítő országok csoportja (USA, UK, Németország, Ausztria), míg a Tier 3 a legkevesebb reklámbevételt hozó országokat tartalmazza. Magyarország a kettő között, a Tier 2-be van.


A kép forrása.

A képen látszik, hogy ha Ausztriában (Tier 3) mutatunk 1000 interstitialt, azért 4.49 USD-t kapunk, míg ugyanezért itt Magyarországon (Tier 2) csak 1.56 USD jár. A fenti kép 2018-as értékeket mutat, nekem az a tapasztalatom, hogy ezek a számok (legalábbis a banner és interstitial oszlopban) nagyjából duplázodtak azóta, Tier 1-ben és 2-ben is.


Bevétel


A reklámbevétel megtervezéséhez 3 dolgot kell megbecsülnöd.


Először tudnod kell, hogy hányszor fogják kb. megnyitni az appodat egy hónap alatt, azaz hány munkamenet, session várható.


Utána meg kell becsülnöd, hogy átlagosan, egy session alatt hány reklámot tudsz megjeleníteni, azaz hány impression várható egy átlagos sessionben. Itt fontos megjegyezni, hogy azért használok átlagos értéket, mert a session-ök hossza eltér. Lesz, aki 1 percig használja az appod, és lesz aki 5 percen keresztül. Nyílván az utóbbinak 5x annyi reklámot tudsz majd mutatni. Ezt az értéket az app indulásakor csak becsülni lehet, de miután van már forgalmad, használják az appot, akkor egy analitika rendszer (én Google Analytics for Firebase-t és Facebook Analytics-et használok) pontosan meg tudja ezt mondani neked.


A CPM-ről már volt szó, erre nincs ráhatásod, ezt az aktuális piaci állapot fogja beárazni.


Ezután már csak össze kell szoroznunk ezeket az értékeket, és megkapjuk a várható bevételt.


Session X Avg. Impression per Session X CPM / 1000 = Est. Revenue

Példa


Vegyünk egy olyan példát, amikor egy hónapban 100.000-szer nyitják meg az appunkat, és egy session alatt átlagosan 5 bannert és 1 interstitial hirdetést tudunk mutatni. A CPM-ek esetén az aktuális Magyarországon járó összegekkel fogok számolni.

Banner CPM: 0.3 USD, Interstitial CPM: 3 USD (ezeket 2020 júliusban mértem).


100.000 session, 5 Banner és 1 Interstitial esetén


Banner: 100.000 session X 5 impression per session X 0.3$ / 1000 = 150$


Interstitial: 100.000 session X 1 impression per session X 3$ / 1000 = 300$


Szumma: 450$


Szóval egy közepesen agresszív reklám stratégiával, 100.000 session esetén nagyjából 450 dollárt lehet ezzel keresni itthon.


Bármelyik részéről lehetne még sokkal mélyrehatóbban írni, de a célom ezzel a poszttal az volt, hogy segítsek megérteni az appon belüli reklámozást, és megmutassam, hogy hogyan lehet az üzleti tervedben előre becsülni a reklámbevételt.


Remélem segítettem, szép hétvégét!

208 views
Logo

DOMBI SOMA

BLOG

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook

© 2020 by Dombi Soma